FORUM AYBARA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Administratör
Admin
Admin
Administratör


Mesaj Sayısı : 55
Kayıt tarihi : 20/09/09
Yaş : 53
Nerden : Bursa

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Empty
MesajKonu: Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım   Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Icon_minitimeSalı Eyl. 22, 2009 8:45 pm

Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, Çin-Trabzon Tarihi İpek Yolu Güzergahı üzerinde, tarih ile doğal güzelliklerin kucaklaştığı, zengin Gümüş Madeni ocaklarından dolayı Gümüşhane adını taşıyan bir ildir.
Gümüşhane Milattan Önce 3000' lere uzanan tarihi içerisinde bir çok uygarlıklara ev sahipliği yaparak bu kavimler mozaiğinin izlerini günümüze taşımaktadır.
Denize 100 km. uzaklıkta olan ilin klima özelliğini sahip havası, sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri, yer altı resim sergisini andıran zengin oluşumlu mağaraları, 450 ‘ ye yakın yaylası, çok sayıda antik kentleri, doğal park alanları,zengin flora ve faunası bakir bir turizm potansiyeline sahiptir.
[size=9]İLÇELER
Gümüşhane ilinin ilçeleri; Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran ve Torul'dur.
Kelkit : Gümüşhane'nin en büyük ilçesi olup, sınırları içinde önemli tarihi yerleşme merkezleri bulunmaktadır. Bizanslılar tarafından kurulan şehirde kalıntıları, surları, kiliseleri, su yolları ve kanalları; kabartma eserler ve heykeller bulunmuştur.
Kürtün : Harşit Çayı kenarında Tirebolu-Torul transit karayolu üzerinde kurulmuş, son derece dağlık araziye sahip bir ilçedir.Kürtün İlçesinin çevresi yeşil ormanlık alanları ile adeta bir orman denizi görünümündedir.
Köse : İlçe kuşaktan kuşağa geçen ve halen önemini koruyan zengin bir mutfak mirasına sahiptir. Evelek dolması, kelem dolması, siron , fıt fıt haşılı, ve pirinçli börek yörenin damak zevklerini sembolize etmektedir.
Şiran : Tomara Şelalesi Şiran İlçesi'nin güney batısındaki Seydi Baba Köyü'nde yer almaktadır. Şelalenin suları, tepe yamacından kayaların arasından ve yer altından çıkarak yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.
Torul : Harşit Çayı etrafında kurulmuştur. Torul ilçesi turizm bakımından oldukça zengindir. Karaca Mağarası, Zigana Dağı, Limni Gölü, Yedi göller, Tarihi köprüler bunlardan bazılarıdır.


En son Administratör tarafından Salı Eyl. 22, 2009 8:51 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://aybara.yetkinforum.com
Administratör
Admin
Admin
Administratör


Mesaj Sayısı : 55
Kayıt tarihi : 20/09/09
Yaş : 53
Nerden : Bursa

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Empty
MesajKonu: Nasıl Gidilir   Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Icon_minitimeSalı Eyl. 22, 2009 8:46 pm

Karayolu : Gümüşhane'den Trabzon-Rize-Artvin, Erzurum-Erzincan, Giresun-Ordu-Samsun istikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır. Otogar kent merkezindedir. Birçok seyahat acentesi ve otobüs şirketi ile turlar düzenlemektedir. Şehir içi geziler için şehir içi dolmuş minibüsler ve Belediye Otobüslerinden yararlanılabilir.
Büyükşehirler Arası Uzaklıkları :
İstanbul : 1108 Km.
İzmir : 1368 Km.
Ankara : 788 Km.
Bursa : 1118 Km.
Gümüşhane İlinin diğer şehirlerarası uzaklıkları için bakınız (!)
Otogar Tel : (+90-456) 213 14 32
Denizyolu : Trabzon Limanına uzaklığı 100 km. dir.
Liman Tel : (+90-462) 321 11 56 - 321 11 57
Havayolu : Trabzon Havaalanı uzaklığı 100 km. dir.
Trabzon Havaalanı Tel : (+90-462) 321 34 46 - 326 64 33 - 321 16 80
Erzincan Havaalanı Tel : (+90-446) 223 53 82
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://aybara.yetkinforum.com
Administratör
Admin
Admin
Administratör


Mesaj Sayısı : 55
Kayıt tarihi : 20/09/09
Yaş : 53
Nerden : Bursa

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Empty
MesajKonu: NERELERİ GEZMELİ   Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Icon_minitimeSalı Eyl. 22, 2009 8:48 pm

KARACA MAĞARASI - Nasıl Gidilir : Mağaraya, Gümüşhane-Torul Karayolunun 12. km sinden sağa dönerek Krom Deresi, Cehennem Vadisi Kanyonu ve İmera Manastırı yolu istikametinde 5 km ilerledikten sonra ulaşılır.



Karaca Mağarası Gümüşhane'nin 17 km Kuzeybatısında, Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyünün Karaca Mahallesi yakınlarındaki Kırantaş Mevkii'nde denizden 1550 m yükseklikte yer almaktadır.</FONT>



Mağara damlataşı oluşumları bakımından çok zengindir. Ayrıca damlataşı oluşumları çeşitli renk ve oluşumları arz eder. Mağara içerisindeki damlataşı şekillerini şöyle sıralamak mümkündür : Sarkıtlar, Dikitler, Sütunlar, Bayrak Şekilleri, Org Desenli Duvarlar, Mağara Çiçekleri, Mağara İncileri, Traverten Havuzları ve Traverten Basamakları.



function santa() { open ("resim_buyuk/santa.jpg","","height=295,width=420,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım SantaSANTA HARABELERİ - Nasıl Gidilir :Yağmurdere Bucağı sınırları içerisinde olup, Merkeze uzaklığı 90 km.dir.




Santa yerleşiminin 17. YY. da kurulduğu sanılmaktadır. Antik Kent 9 Mahalle ve 300'ü aşkın hane'den oluşmaktadır.</FONT>



function eskisehir() { open ("resim_buyuk/eskisehir.jpg","","height=407,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım EskisehirESKİ GÜMÜŞHANE (SÜLEYMANİYE) - Nasıl Gidilir : Gümüşhane Merkezinden 5 km.lik asfalt yol ile ulaşılır.



Gümüşhane İlinin İl Merkezi, Cumhuriyetin ilanından önce "Eski Gümüşhane" diye anılan bugünkü Süleymaniye Vadisinde yer almaktayken Cumhuriyetin ilanından sonra, Trabzon-Erzurum Transit yolunun Harşit Vadisini takip etmesi üzerine bugünkü yerine taşınmıştır.



Tarihi bilgilere göre Eski Gümüşhane'nin kuruluşu Miladdan Önce 3000 yılına dayanmaktadır. Bölgedeki diğer şehirler gibi Gümüşhane'de tarihi süreç içersinde Asurlular, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Pontoslar, Romalılar, Araplar ve Rumların elinde kalmıştır.



function konaklar() { open ("resim_buyuk/konaklar.jpg","","height=398,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım KonaklarGÜMÜŞHANE KONAKLARI
- Nasıl Gidilir : Gümüşhane şehir merkezindedirler.




Gümüşhane’nin zamana meydan okuyan evleri, mimari üslubu, yapı malzemesi, çatısı, merdiveni ya da balkonuyla geçmişin zarif edasını taşıyorlar.





function orumcek() { open ("resim_buyuk/orumcek.jpg","","height=449,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım OrumcekÖRÜMCEK ORMANLARI
-
Nasıl Gidilir : Örümcek Ormanları İl merkezine 60 km. mesafede olup, karayolu ile ağaçların bulunduğu bölgeye gidilebilir.



Gümüşhane ili Kürtün İlçesi sınırları içerisinde yer alan örümcek Ormanlarında Avrupanın en yüksek göknarları (61,5 m.) ve Türkiyenin en uzun ladinleri (57,6 m. ) yer almaktadır.



function satala() { open ("resim_buyuk/satala.jpg","","height=352,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Satala
SATALA ANTİK KENTİ
- Nasıl Gidilir : Kelkit İlçesinin Sadak Köyü içerisindedir.


Antik devirde Satala ismini taşıyan ve Hitit, Asur, Makedonya, Roma, Bizans dönemlerinde önemli bir merkez olan Satala Şehri bugün sır ve güzellikleri ile toprak altında bulunmaktadır.





function zigana() { open ("resim_buyuk/zigana.jpg","","height=400,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım ZiganaZİGANA TURİZM MERKEZİ
-
Nasıl Gidilir : Gümüşhane -Trabzon yolunun 50. km.'nde bulunan Zigana tünelini geçtikten sonra doğaya 3,5 km stabilize yolla ulaşılır. Hava yolunu tercih edenler Trabzon-Zigana arası 50 km. asfalt yolu, otobüsle gidebilirler.



Zigana Turizm Merkezi 2032 m. yüksekliktedir. Zigana Turizm Merkezi, elektrik, içme suyu, 800 m. teleski kayak eğitimi tesisi ve telsiz-telefon haberleşme sistemine sahip olup, otel, lokanta, kır kahvesi, et lokantası, bakkal, kasap, manav işletilmektedir.



Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli ender beldelerimizden biridir. Nemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında çok ilginç bir bölgemizidir. Zigana'da kır kahvesinin bahçesinde otururken kuz sisi bulutu, güneyde pırıl pırıl güneşi görebilirsiniz.



function meryemana() { open ("resim_buyuk/meryemana.jpg","","height=150,width=200,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım MeryemanaMERYEMANA KİLİSESİ -
Nasıl Gidilir : Büyükçit Köyü Vadisinde Çit Deresinin sol tarafındaki yamaç üzerindedir.




Manastıra anayoldan ayrılan bir köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir. Manastırın 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu bilinmektedir. Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19. YY. onarılmıştır.



function canca() { open ("resim_buyuk/canca.jpg","","height=164,width=200,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım CancaCANCA KALESİ
- Nasıl Gidilir : Bu Kaleye Vank Köyünden ve Kale Deresi denilen vadiden gidilir.


Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bu kaleden bahsetmektedir. Trabzon, Türkler tarafından 1461 yılında fetih edildiğinde kral kızının bu kaleye sığınarak hazineyi sakladığı rivayetler arasındadır.



Sağlam kalan duvarlar üzerinde, fresko tekniğinde yapılmış, "Hristiyan Azizleri" ne ait olduğu tahmin edilen resimler vardır.



Diğer Önemli Kaleler : KOV KALESİ, AKÇAKALE, KEÇİKALESİ, SATALA KALESİ, GÜMÜŞTUĞ KALESİ, TORUL KALESİ



function daltaban() { open ("resim_buyuk/daltaban.jpg","","height=400,width=300,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım DaltabanDALDABAN ÇEŞMESİ
- Nasıl Gidilir : Daldaban Mahallesi'nde, Sadullah Efendi Camii'nin güney-batısında yer almaktadır.




Daltaban Çeşmesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında, "Cihad-ı Ekber" hatırasına yapılmıştır. Yapılıştarihi, güney cephesi kitabesinde 1331-1333 olarak belirtilmiştir. Rumi olarak kabul etmek durumunda olduğumuz bu tarih 1915-1917 miladi yıllarının karşılığıdır.



Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda,Ingiltere, Fransa ve Rusya'nın oluşturduğu İtilaf Devletleri karşısında Almanya, Avusturya ve Italya'nın oluşturduğu ittifak Devletleri safında savaşa katılmıştır.14 Kasım 1914 tarihinde Cihad-ı Ekber fetvası yayımlanarak bütün Müslümanlar cihada davet edilmiştir. Böylece devlet dokuz cephede dört yıl sürecek kanlıbir savaşa katılmış,18 milyon tahmin edilen Osmanlı Devleti nüfusundan savaş sırasında 3 milyon insan ölmüş, yaralanmış veya kaybolmuştur.İşte bu çeşme Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na katılması anısına yaptırılmıştır. Daldaban Çeşmesi, sekizgen mermer zemin üzerine dört cepheli ve üç bölüm halinde yükselen bir tarzda köfeki taşıyla yapılmıştır.



Çeşmenin musluklarının yer aldığı birinci katı, kenarları 1 m uzunluğunda dört kare cepheden oluşmaktadır. Her cephede, yaprak motifleri arasında birer musluk vardır. Muslukların suyu akmaktadır.Çeşmenin ikinci katıkenarları 70 cm boyutlarında dört kare cepheden oluşmaktadır.



function gumushane_koprusu() { open ("resim_buyuk/gumushane_koprusu.jpg","","height=328,width=498,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım Gumushane_koprusuGÜMÜŞHANE KÖPRÜSÜ
- Nasıl Gidilir : Gümüşhane Merkezinde Harşit Çayının üzerinde, Köprübaşı denilen yerde iki caddeyi birbirine bağlayan yerdedir.




Köprü, biri büyük biride küçük iki gözden oluşmaktadır. Yontma taşlarla inşa edilen köprünün iki gözünün ortasında yapılmış kitabesi vardır. Kitabeye göre köprü, Ekim 1575 de Ferruh Zad Oğlu Halebi tarafından yaptırılmıştır.



DİĞER ÖNEMLİ KÖPRÜLER : KAMBERLİ KÖPRÜSÜ, TOHUMOĞLU KÖPRÜSÜ, SÜLEYMANİYE KÖPRÜSÜ, GÜZELLER KÖPRÜSÜ, TORUL KÖPRÜSÜ



function tomara() { open ("resim_buyuk/tomara.jpg","","height=310,width=490,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım TomaraTOMARA ŞELALESİ
-
Nasıl Gidilir : Şelale Şiran İlçesine 25 km mesafede bulunan Seydibaba Köyündedir.



Tomara Şelalesi adeta kayaları patlatarak 15-20 m. genişliğinde bir alandan çıkarak yaklaşık 25-25 metre yükseklikten kar veya süt rengini almış bir su varlığı şeklinde 2 km uzaklıktan duyulan su ninnileri sesleri ile yatağına dökülmektedir.



Suyun akış vadisi içerisinde oluşturduğu akış kıvrımları , akış rejimi vadinin rafting yapılabilecek konumda olmasını sağlamaktadır. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Şelale çevresinde yeme içme ve dinlenme gibi öncü tesisleri bulunmaktadır.



function limni() { open ("resim_buyuk/limni.jpg","","height=310,width=490,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım LimniLİMNİ GÖLÜ
-
Nasıl Gidilir : Torul ilçesi Zigana Köyü Saronay Yaylasındadır.

Göl ve çevresi sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin flora ve faunası ile adeta insanları büyülerken klima özelliği havası ile insanlara sağlıklı bir ortam sunar. Göl çevresinde öncül tesisler mevcuttur.





function artabel() { open ("resim_buyuk/artabel.jpg","","height=400,width=600,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım ArtabelARTABEL TABİAT PARKI
- Nasıl Gidilir : Torul ilçesi sınırları içerisindedir.


Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artabel Gölleri Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Zigana Köyü Yaylalarında Limni ve Kuzu Gölleri, Yağmurdere sınırları içerisinde



Şakirgöl, Kürtün Sarıbaba'da Karagöl, Dörtkonak Yaylasında Aygırgöl ve Dipsizgöl gibi il sınırları içerisinde başkaca irili ufaklı göller mevcuttur.



function saricicek() { open ("resim_buyuk/saricicek.jpg","","height=310,width=490,scrollbars=no,resizable=no,status=yes,menubar=no,toolbar=no,location=no") }

Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım SaricicekSARIÇİÇEK KÖY ODALARI
-
Nasıl Gidilir : Sarıçiçek Köyü Gümüşhane İl sınırları içerisindedir. Sarıçıçek Köyüne ulaşmak için Gümüşhane-Erzurum Karayolunun 20. km.'ndeki Tohumoğlu mevkiinden Yağmurdere yoluyla gidilir. İl Merkezine 50 km. uzaklıktadır.

Sarıçiçek Köyü 60 haneli tabii güzelliği, yer aldığı dağın yamacında zümrüt yeşili vadiye inen taraçalar üzerine kurulmuş evleriyle çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Evler 1873 yılında yapılmış olup, iki adettir. Bölgede ortaya çıkan mesken tiplerinin oluşumunda Türk geleneği ile yerleşik geleneğin ve mahalli hususiyetlerin büyük rolü olduğu tahmin edilmektedir. Odaların içerisi sanat açısından ilgi çekici şekilde tezyin edilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://aybara.yetkinforum.com
 
Gümüşhaneyi Tanıyalım Adım Adım
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM AYBARA :: Türkiyem :: Karış Karış Vatanım-
Buraya geçin: